Múzeumpedagógiai foglalkozásaink
Mi ajánlunk?
  1. Séta egy régi iskolában

Időtartam: 1 óra

(Alsó tagozattól ajánljuk)

A foglalkozás keretében a gyerekek vezetéssel megismerkedhetnek az 1900-as évek első felének iskolájával. Ennek során lehetőséget kapnak néhány régi taneszköz kipróbálására, a hajdani tankönyvek feladatainak megoldására. Ízelítőt kaphatnak a korabeli oktatási módszerekből is. Végül feladatlapon tehetik próbára ismereteiket és megfigyelőkészségüket.

Új kiállításunkhoz kapcsolódó, tervezett múzeumpedagógiai foglalkozások:

  • Hatezer év kőben, tárgyban és képben  

 (Ismerkedés a várostörténeti kiállítással ) (A változat)

Időtartam: 1 óra

(5. osztálytól ajánljuk)

A várostörténeti kiállítás megtekintésével kezdődik a foglalkozás, közben felidézzük a gyerekek idekapcsolódó ismereteit, LCD-monitoron pedig további információkra tehetnek szert a bemutatott korokkal kapcsolatban. A vitrinek fiókjaiban elhelyezett, kézbe vehető tárgyak, tárgymásolatok teszik életszerűbbé a régmúltat. A múzeumi órát foglalkoztatófüzet kitöltése, puzzle kirakása zárja. Fotókészítésre is lehetőség nyílik a viseleti és fegyverkópiákkal.

  • Hatezer év kőben, tárgyban és képben (B változat) (Ismerkedés a várostörténeti kiállítással és a Templom-domb romkertjével)

Időtartam: 2 óra

(5. osztálytól ajánljuk)

Az előző változathoz képest pluszban a Templom-dombon feltárt várromokat, illetve egyéb épületeket is bemutatjuk. (római épület, 13-18. sz-i templom, 15. sz-i templomerődítés, 15-16. sz-i várkastély, 17. sz-i végvár, 19. sz-i iskolaépület). Kiállításaink közül a kőtár anyagával is megismerkedünk.

Rendhagyó történelemóráink:

Ezeket a foglalkozásokat igény szerint iskolákban, vagy más intézményekben is megtarthatjuk, akár előadássorozat formájában is. Elsősorban diavetítéses előadást hallhatnak a résztvevők a megadott témákról, melyet korabeli tárgyak, illetve ezek másolatainak bemutatásával teszünk életszerűbbé. A rendhagyó történelemórák időtartama 45 perc.

Történelemóráink témái:

Tapolca története dióhéjban (7. osztálytól ajánljuk)

Mit rejt a föld? (Tapolca az őskortól a honfoglalásig) (5. osztálytól ajánljuk)

Zivataros századaink (Tapolca a honfoglalástól 1849-ig) (6. osztálytól ajánljuk)

Bor és vér (Tapolca a polgárosodás korában 1849-1945) (7. osztálytól ajánljuk)

Pangás és fejlődés (Tapolca a második világháború után) (8. osztálytól ajánljuk)

Tapolca 1848-49-ben (6. osztálytól ajánljuk)

Tapolca 1956-ban (8. osztálytól ajánljuk)